آشنایی با انواع الگو های تحلیل تکنیکال
آشنایی با انواع الگو های تحلیل تکنیکال
افرادی که قصد دارند به یک تکنیکالیست متبحر تبدیل شوند، باید با انواع روشهای تحلیل تکنیکال، ابزارها و روشهای قدیمی و مدرن برای تحلیل قیمتها آشنا شوند. دنیای تحلیلهای تکنیکال بسیار پیچیده بوده و شما برای یادگیری مطالب مربوط به آن بهتر است از متخصص و مشاوران متبحر کمک بگیرید. از انواع الگو در تحلیل میتوان به الگوهای کلاسیک چون الگوهای سر و شانه، الگوهای مثلث، انواع الگوهای پرچم مثل الگوی پرچم نزولی و صعودی، انواع الگوهای قیمتی چون الگوهای بازگشتی و ادامهدهنده، انواع الگوهای هارمونیک چون الگوهای گارتلی، سه محرک و ABCD اشاره کرد.
الگو های نموداری چیست؟
در کل الگوهای نموداری شامل تصاویری مربوط به خریدوفروشها در بازارهای مالی مثل بورس هستند که میتوانند تصویر کاملی از روند معاملات بورسی را به معاملهگران نشان دهند و به آنها در انجام معاملات کمک کنند. در واقع با شناخت چارچوبهای نمودارها و انواع الگو در تحلیل میتوانید نوسانات بازار را تحلیل کنید و معاملاتی با سود بالا انجام دهید. با کمک الگوهای مختلف نموداری میتوانید برنده میدان باشید. این نمودارها الگوهای خاصی دارند که برای شناخت آنها باید آموزش ببینید. از انواع الگو در بورس میتوانید برای انجام معاملات بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت استفاده کنید.
الگو سر و شانه، الگوی پول ساز تحلیل تکنیکال
از شناخته شدهترین الگو تحلیل تکنیکال میتوان به الگو سر و شانه اشاره کرد که آن را بیشتر با عنوان Head and Shoulders میشناسند. این الگو در تحلیل در کل از سه قله تشکیل شده که این سه قله به شرح ززیرهستند:
1. قله میانی (سر)
2. قله (شانه)
3. قله (شانه)
قله میانی یا همان سر در سطح بالاتری از دو قله شانه قرار میگیرد. این الگوها میتوانند برگشت از روند صعودی به روند نزولی را نشان دهند. معاملهگران باید به دنبال شکستگی در زیر خط گردن باشند. این شکستگی همانند عنوانی جهت تأیید الگو عمل خواهد کرد. درصورتیکه خط گردن به سمت پایین باشد، در واقع شما باید انتظار داشته باشید که قیمت آن سهم به اندازه ارتفاع خط گردن تا سر، ریزش کند. در کل هنگام رسیدن این ارتفاع، روند نزولی ایجاد شده و نقطه خروجی برای معاملهگر ایجاد میشود.
اجزای الگو های سر و شانه در تحلیل تکنیکال
اجزای این نوع الگو در تحلیل به شرح زیر است:
· قسمت سر در الگو: این قسمت در بلندترین بخش نمودار قرار میگیرد. در واقع میتوان مکان دقیق قرارگیری آن را میتوان بین دو شانه دانست.
· قسمت شانهها: دو شانه در قسمت راست و دیگری در قسمت چپ قرار میگیرد. همچنین قرارگیری این دو شانه بهصورت همسطح و غیرهمسطح است.
· قسمت خط گردن: با رسیدن یک شانه و یک سر به هم خط گردن تشکیل میشود. محل رسیدن آنها نیز دونقطه مهم ایجاد میشود که از طریق آن میتوانید به تحلیل الگوی سر و شانه بپردازید.
الگو های مثلث در تحلیل تکنیکال
از دیگر الگوهای رایج در تحلیل تکنیکال میتوان به الگو مثلت اشاره کرد که این الگو در تحلیل دارای انواع دیگری نیز است. الگو مثلث زمانی اتفاق میافتد که قیمت در خطوط روند همگرا ثابت میماند و روی نمودار شکل خطوط بهصورت مثلث به چشم میخورد. بسیاری از معاملهگران این الگو را با عنوان الگوی نشاندهنده دوره بلاتکلیفی سرمایهگذار میشناسند؛ زیرا اغلب قبل از شکست قیمت این نوع الگو ظاهر میشود. الگوی مثلث از سه نوع الگوی مثلث نزولی، متقارن و صعودی تشکیل شده که ویژگیهای هرکدام به شرح زیر است:
· الگو مثلث صعودی: خط روند بالایی در الگوی مثلث صعودی بهصورت افقی است. البته روند پایینی آن دارای خطوطی به سمت بالا خواهد بود. این نوع ترکیب خطوط نشاندهنده افزایش فشار خرید است. در کل میتوان گفت که الگوی مثلث صعودی نشاندهنده شکست صعودی بوده و معاملهگر پس از شکست روند خطوط باید انتظار داشته باشد که قیمتها با حداقل تارگت ارتفاع مثلث رشد کنند.
· مثلث نزولی: این الگو در تحلیل یک خط با روند پایین بهصورت افقی و یک خط با روند بالا با شیب رو به سمت پایین دارد. این الگو میتواند میزان افزایش فشار فروش را نشان دهد که در نهایت منجر به شکست نزولی خواهند شد. نحوه انجام معاملات با تحلیل این نوع الگوی تکنیکال، بدین صورت است که معاملهگر باید هنگام شکست خط روند پایینی میتواند سهامی را خریداری کند. تا زمانی که تارگت به اندازه ارتفاع مثلث برسد، یعنی معامله ریزش پیدا کند باید معامله انجام شود تا سرمایهگذار بتواند با فروش سهام به سود بالا دست یابد.
· مثلث متقارن: زمانی که خطوط روند پایین و بالا با یکدیگر بهصورت همگرا باشند، شکل متقارنی را تشکیل خواهند داد که به آن الگوی مثلث متقارن میگویند. این الگو دوره بلاتکلیفی را نشان میدهد، ازاینرو میتواند باعث شکست معاملات از هر جهت شود؛ بنابراین معاملهگران هنگام مشاهده این الگو نباید به خرید یا فروش سهامی بپردازند. در تحلیل با الگوی مثلث متقارن میتوان گفت که قیمت با نفوذ به سمتهای مختلف و در صورت شکستن خط روند، میتواند به اندازه ارتفاع مثلث رشد کند.
الگوی پرچم صعودی، الگوی کمیاب در تحلیل تکنیکال
الگوی پرچم صعودی از انواع الگو کمیاب در تحلیل تکنیکال است که یک پرچم شیبدار به سمت بالا دارد. این نوع پرچم نشاندهنده در کنترل بودن خریداران است. با مشاهده این الگو در تحلیل باید انتظار داشته باشید که قیمتها فشرده شوند و تثبیت آنها مجدداً صورت بگیرد. این الگوی تکنیکال بسیار قوی بوده و باید در صورت مشاهده آن به دنبال کاهش ریسکهای خرید خود باشید. با رعایت برخی نکات جهت کاهش ریسک و با شناخت کامل الگوی پرچم صعودی میتوانید معاملات پرسودی انجام دهید. در کل شما باید قبل از فشردگی قیمت، معامله خرید خود را انجام دهید.
برای ورود به بازار بورس و سایر بازارهای مالی نیاز است که شناخت کافی در مورد انواع فرمولهای تکنیکال داشته باشید و با توجه به این نمودارها به تحلیل بازار بپردازید. با کمک کارگزاری بورس معتبر میتوانید بازار بورس و روند صعودی و نزولی قیمتها را تحلیل کنید و ریسک معاملات خود را کاهش دهید.
الگوی پرچم، الگوی ادامه دهنده در تحلیل تکنیکال
الگوی پرچم را میتوان به یک الگوی ادامهدهنده قوی تشریح کرد که ساختاری مشابه میله پرچم و خود پرچم دارد. به حرکت شدید قیمت، میله پرچم و به دوره تثبیت و فشردگی قیمتها، پرچم گفته میشود. الگوی پرچم از خطوطی با روند موازی تشکیل گشته که این خطوط میتوانند توقف روند قبل از ادامه در جهات مختلف را نشان دهند.
الگو های قیمتی در تحلیل تکنیکال
الگوهای قیمتی همانند نقشه گنجی برای کمک به معاملهگران جهت ادامه مسیر هستند. نمودارهای قیمتی دارای شکل خاصی هستند تا سرمایهگذاران با تحلیل انواع نمودارهای الگو در تحلیل آن بتوانند اطلاعاتی در مورد ریزش، ثبات یا افزایش قیمتهای سهام به دست آورند. الگوهای قیمتی را میتوان در دو دسته زیر تقسیمبندی کرد:
· الگوهای ادامهدهنده: در این نوع الگو مشاهدهکننده وقفه یا استراحت در روند قیمت خواهید بود. ممکن است با مشاهده نمودار الگوهای ادامهدهنده، مدتی قیمتها ثابت بمانند و پس از وقفه کوتاه دچار روند نزولی یا صعودی شوند. الگوهای ادامهدهنده میتوانند روند فعلی بازار را به شما نشان دهند. از معروفترین الگوهای ادامهدهنده میتوان به الگوهای فنجان، مثلث و پرچم اشاره کرد.
· الگوهای بازگشتی: این نوع الگو در تحلیل هنگامی نمایان میشود که روند آن تغییر یابد. در واقع زمانی که بازار با روند صعودی مواجه باشد، الگوی برگشتی برای تغییر این روند، تغییر جهت خواهد داد و نمایان خواهد شد. در کل الگوهای بازگشتی میتوانند روند فعلی و شرایط بازار را نشان دهند. الگوهای بازگشتی برای معاملهگران بسیار جذاب هستند؛ زیرا میتوانند نحوه شکلگیری روند جدید سهام را به معاملهگر نشان دهند و او را از شرایط فعلی و موقعیت معاملات آگاه سازند. برای مثال؛ اگر بازار در شرایط و روند صعودی قرار بگیرد، الگوهای بازگشتی زمان نزولی شدن آن را برای معاملهگر نشان خواهند داد. از معروفترین الگوهای بازگشتی در تحلیلهای تکنیکال میتوان به الگوهای کف دوقلو، سهقلو، سر و شانه اشاره کرد.
آشنایی با الگو های هارمونیک در تحلیل تکنیکال
الگوهای هارمونیک در مقایسه با سایر الگوها در تحلیل تکنیکال، پیچیدهتر هستند. این نوع الگو در تحلیل برای پیشبینی روند قیمتی سهام یا شناسایی فرصتهای ویژه برای کسب سود کاربرد دارد. الگوهای هارمونیک ترکیبی از اشکال هندسی هستند که این شکلهای هندسی به پیشبینی حرکتهای احتمالی قیمتهای سهام کمک فراوانی مینمایند. برای ترسیم الگوهای هارمونیک به 5 نقطه نیاز خواهید داشت. البته توجه داشته باشید که برخی از الگوهای این نوع تحلیل چون الگوهای ABCD و ABC از سه الی چهار نقطه تشکیل شدند. برای استفاده از این تحلیلهای تکنیکال باید به ترکیب نسبتهای فیبوناچی هرکدام توجه ویژهای نمایید. از الگوهای رایج در الگو هارمونیک میتوان به الگوهای خفاش، گارتلی و پروانه اشاره کرد.
الگوی ABCD
الگوی ABCD از الگوهای ساده در تحلیل هارمونیک است. برای پیدا کردن این نمودار و الگو تنها به چشمان تیزبین و ابزارهای فیبوناچی نیاز خواهید داشت. خطوط Ab و Bc با اصلاح روند و بازگشت میتوانند روندهای صعودی و نزولی را در الگوی ABCD ایجاد کنند. اگر برای تشخیص پایه AB از ابزار فیبوناچی استفاده کنید، BC بازگشتی را میتوانید از ضلع AB تا سطح 0.618 اصلاح نمایید. در کل باید تا تکمیل کل الگو صبر کنید و در نهایت پوزیشن خرید یا فروش سهام را انجام دهید.
الگوی سه محرک
الگوی سه محرک یا تری دراو، از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به الگوی ABCD دارد. این الگو بهصورت بازگشتی بوده و بر اساس الگوی امواج الیوت تشکیل شده است. معاملهگر برای انجام معاملات خود باید تا تشکیل کامل این الگو در تحلیل صبر کند. برای مثال؛ زمانی که قیمت به نقطه b برسد، شما باید به تحلیل روند نزولی و صعودی الگو بپردازید و سپس خرید سهام را در بورس انجام دهید.
الگوی گارتلی
در دوران گذشته تریدری با نام هارولد مکینلی گارتری بود که به دلیل ارائه مشاوره در خصوص بازار بورس و تحلیلهای تکنیکال، محبوبیت زیادی کسب کرده بود. این فرد از تحلیلگران باتجربه بود و از آمار و نمودارهای مختلف برای بازار بورس استفاده میکرد. ایشان الگویی با نام گارتلی را طراحی کرد که اهمیت زیادی داشت و معاملهگران میتوانستند با آن به تحلیل بازار بپردازند. الگوهای گارتلی شامل مباحث پایه در الگوهای ABCD هستند. با شکلگیری این الگو در تحلیل، روند کلی اصلاح شده و به شکل M درمیآید. معاملهگران باتوجهبه روند نزولی و صعودی در این الگو میتوانند نقطه خوبی را برای ورود و پیوستن به بازار انتخاب کنند.
الگو های کلاسیک سقف دو قلو و سه قلو
الگو سقف دوقلو نوعی الگو بازگشتی در تحلیل تکنیکال است که برای شناسایی آن کافیست با نوع شکل و خطوط آن آشنا باشید. زمانی که روند صعودی ایجاد شود و سهم از نقطه A به سمت پایین نمودار حرکت کند، خط گردن قطع خواهد شد و الگو سقف دوقلو تشکیل خواهد شد. الگو سقف سهقلو نیز مثل الگوی سقف دوقلو، از خانواده الگوهای بازگشتی است. در این نوع الگو در تحلیل، به جای دو سقف یا کف، سه سقف یا کف تشکیل میشود. در کل الگوی سقف سهقلو را میتوان به عنوان الگوی پایاندهنده روند صعودی معرفی کرد و آن را آغازکننده روند نزولی دانست.
الگو کف گرد یا نعلبکی
از رایجترین الگو در تحلیل میتوان به الگوی نعلبکی یا کف گرد اشاره کرد. این الگو دارای نمودار معکوس است که برای معاملات بلندمدت کاربرد دارد. در الگوی کف گرد، روندهای نزولی به روند صعودی تغییر مییابند. این نوع الگوی معکوس ممکن است طی چند ماه یا حتی چند سال تشکیل شود. جالب است بدانید که الگوی نعلبکی به تصویر فنجان و دسته شباهت بسیار زیادی دارد.
الگوی گوه Wedge
گوه جزء الگوهای ادامهدهنده بوده که میتواند به دو صورت نزولی و صعودی شکل بگیرد. این الگو در تحلیل از ترکیب دو خط همگرا تشکیل میشود. زمانی که قیمتها بهمرورزمان افزایش یابند، این نوع صعودی الگو در تحلیل را روی نمودار بورس مشاهده خواهید کرد. نوع نزولی آن نیز در زمان کاهش قیمتها نمایان میشود. الگوهای نزولی و صعودی گوه را میتوان با متصل کردن انواع قلهها و فرورفتگیها، بهواسطه خطوط روند ایجاد کرد.
سخن پایانی
استفاده از انواع الگوهای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی مثل بورس کاربردهای فراوانی دارند. با شناخت و یادگیری تخصصی و اصولی الگوهای تکنیکال میتوانید روند قیمتی سهام را در بازار بورس تحلیل کنید. در کل انواع الگو در تحلیل را میتوان در انواع الگوهای قیمتی، هارمونیک، کلاسیک، امواج الیوت و شمعی دستهبندی کرد که هرکدام از این الگوها نیز دارای انواع مختلفی هستند. با کمک متخصصان و مشاوران مالی در آرمان تدبیر میتوانید با انواع الگوها در تحلیل تکنیکال آشنا شوید یا از فرصتهای ویژهای که مجموعه برای شما فراهم میسازد به انجام معاملههای پرسود بپردازید.
جدیدترین مطالب
برای ورود به بازار سرمایه هیچ وقت دیر نیست
همین حالا ثبت نام کنید