کد بورسی چیست؟ دریافت کد معاملاتی بورس کالا
در سالهای اخیر، تمایل زیادی به خرید و فروش سهام در بازار بورس بین مردم شکل گرفته است. اما ورود به این بازار مستلزم
داشتن کد بورسی است. آیا با مفهوم این کد آشنا هستید و میدانید چه مزایایی دارد؟ همچنین، چه افرادی میتوانند کد معاملاتی بورس دریافت کنند و مراحل آن چگونه انجام میشود؟
برای شروع فعالیت در بازار بورس، دریافت کد بورسی ضروری است. این فرآیند شامل احراز هویت متقاضی و ثبتنام در سامانه سجام میشود. احراز هویت ممکن است به صورت حضوری یا آنلاین انجام شود و روش آن به بازاری که قصد فعالیت در آن دارید بستگی دارد.
کد بورسی چیست؟
برای ورود به بازار بورس، یک شناسه اختصاصی به هر فرد تعلق میگیرد که به آن کد بورسی میگویند. این کد به معاملهگران اجازه میدهد در بازار بورس فعالیت کرده و معاملات خود را انجام دهند. کد بورسی یک شناسه منحصربهفرد است که همانند کد ملی برای احراز هویت استفاده میشود و هر شخص برای خرید و فروش سهام به آن نیاز دارد.
کد بورسی سجام که با نام کد سهامداری نیز شناخته میشود، در واقع شناسهای است که امکان معامله در بازار بورس را برای افراد فراهم میکند. این کد هویت سهامدار را مشخص کرده و وی را قادر میسازد در بازار سهام به خرید و فروش بپردازد.
ساختار کد بورسی معمولاً شامل سه حرف اول نام خانوادگی فرد و پنج رقم تصادفی است. با دریافت این کد، میتوانید از روشهای مختلف مانند معاملات آنلاین، معاملات اینترنتی، یا خرید و فروش سهام در بازار بورس اقدام به معامله کنید.ما در یک مقاله کامل و جامع و تصویری نحوه ثبت نام در بورس را توضیح داده ایم برای اطلاعات بیشتر وارد صفحه ثبت نام در بورس کالا شوید.
کد بورسی چند رقمی است؟
برای پاسخ به این سؤال که کد بورسی چیست، باید بگوییم این کد یک شناسه منحصربهفرد با ۸ کاراکتر است که به افراد در هنگام ورود به بازار بورس اختصاص داده میشود. این شناسه شامل سه حرف (معمولاً سه حرف ابتدایی نام خانوادگی) و پنج عدد تصادفی است. بهعنوان نمونه، فردی با نام خانوادگی طباطبایی ممکن است کدی به شکل «طبا۱۲۳۴۵» داشته باشد. البته، این سه حرف ابتدایی لزوماً با نام خانوادگی فرد تطابق کامل ندارند و ممکن است متفاوت باشند.
روش دریافت اخذ کد بورسی چگونه است؟
برای شروع فعالیت در بورس، دریافت کد بورسی ضروری است. اما فرآیند دریافت این کد و انجام معاملات در بورس اوراق بهادار چگونه انجام میشود؟ به لطف امکان ثبتنام غیرحضوری و تکمیل تمامی مراحل به صورت آنلاین، ورود به بورس به فرآیندی ساده و کمهزینه تبدیل شده است. تنها با دسترسی به اینترنت، اسکن مدارک موردنیاز و طی کردن مراحلی که در ادامه ذکر میشود، میتوانید این مسیر را بهراحتی طی کنید. به طور خلاصه، مراحل دریافت کد بورسی و ثبتنام در کارگزاری شامل موارد زیر است:
- ثبتنام در سامانه سجام
- انجام احراز هویت
- دریافت کد بورسی
- ثبتنام در کارگزاری و دریافت کد آنلاین
انواع کد بورسی و مدارک لازم برای دریافت آن
هم افراد حقیقی و هم حقوقی امکان دریافت کد بورسی را دارند. هر یک از این گروهها باید مدارکی مشخص ارائه کنند که در ادامه بهصورت جداگانه و فهرستوار به آنها اشاره میکنیم. توجه داشته باشید در روند دریافت کد بورسی به شکل غیرحضوری، باید نسخه اسکنشده این مدارک آماده باشد.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی
تمامی افراد حقیقی میتوانند برای دریافت کد بورسی اقدام کنند. این افراد باید مدارک زیر را ارائه نمایند:
- اصل شناسنامه به همراه تصاویر تمام صفحات آن
- اصل کارت ملی به همراه تصویر پشت و روی آن
- اطلاعات شغلی و تماس مانند آدرس محل سکونت، آدرس محل کار، کد پستی، شماره تلفن ثابت و همراه
- شماره حساب و شبای بانکی شامل شماره حساب، نام بانک، نام و کد شعبه، و شماره شبا
توجه کنید که شماره تلفن همراه و حساب بانکی باید به نام خودتان باشد و حساب بانکی نباید مسدود یا مشترک (نیازمند دو امضا) باشد.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی
مدارکی که شرکتها برای اخذ کد بورسی باید ارائه کنند عبارتاند از:
تصویر آگهی تأسیس از روزنامه رسمی
تصویر آگهی تمام تغییرات از روزنامه رسمی
نسخهای از اساسنامه شرکت
کپی کارت ملی و شناسنامه اعضای هیئت مدیره (توجه داشته باشید که تمامی اعضا باید در سامانه سجام ثبتنام کرده باشند.)
فرم تکمیلشده تعهدنامه
نامه درخواست کد بورسی بر روی سربرگ رسمی شرکت (شامل کد اقتصادی، شناسه ملی و شماره ثبت شرکت
حداقل سن برای دریافت کد بورسی چقدر است؟
افراد بالای ۱۸ سال میتوانند بهطور مستقل کد بورسی دریافت کنند. اما برای ثبتنام افراد زیر ۱۸ سال در سامانه سجام، نماینده قانونی (ولی) باید ابتدا فرزند خود را بهصورت آنلاین در این سامانه ثبت کند. پس از تکمیل ثبتنام، مرحله احراز هویت آغاز میشود.
چنانچه فرد زیر ۱۸ سال متولد سال ۱۳۸۹ یا قبل از آن باشد، ولی او باید با مدارک شناسایی خود و فرزندش به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کند. در این حالت، حضور فرد زیر ۱۸ سال الزامی نیست و حضور نماینده قانونی کافی خواهد بود. برای متولدین سال ۱۳۸۹ به بعد، نیازی به مراجعه حضوری نیست و تنها احراز هویت نماینده قانونی کفایت میکند. همچنین، برای ثبتنام، شماره حساب بانکی به نام فرزند و شماره موبایل منحصربهفرد و به نام نماینده قانونی مورد نیاز است.
تفاوت کد آنلاین و کد بورسی چیست؟
همانطور که از متن مشخص است، کد بورسی با کد آنلاین کارگزاری تفاوت دارد. کد بورسی یک شناسه یکتا است که برای اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر میشود، در حالی که کد آنلاین کارگزاری به سامانه معاملاتی آنلاین مربوط است. این کد به افرادی که قصد دارند بهصورت برخط اوراق بهادار و سهام را معامله کنند، امکان فعالیت میدهد. اگرچه کد بورسی برای هر فرد یکتاست، اما کد آنلاین را میتوان از کارگزاریهای مختلف دریافت کرد.
کاربردها و مزایای استفاده از کد سهامداری
این روزها بسیاری از دارندگان سهام عدالت در پی دریافت کد بورسی مربوط به سهام خود هستند. بااینحال، افرادی که پیشتر برای معاملات بورسی خود کد معاملاتی دریافت کردهاند، نیازی به اخذ کد سهامداری جدید برای سهام عدالت ندارند. همانطور که پیشتر اشاره شد، هر کد ملی تنها میتواند یک کد سهامداری داشته باشد.
اگر فردی از وجود کد سهامداری خود اطمینان ندارد یا کد معاملاتی خود را فراموش کرده است، میتواند از طریق استعلام کد بورسی وضعیت خود را بررسی کند. در صورت عدم ثبتنام در سامانه سجام، مراحل فعالسازی کد بورسی باید انجام شود. فرآیند دریافت این کد از طریق سامانه سجام رایگان بوده و هزینهای در بر ندارد.
در نهایت، کد سهامداری علاوه بر فراهم کردن امکان سرمایهگذاری در بورس و فرابورس، به سهامدار اجازه میدهد اقداماتی همچون صدور کد سبدگردانی، تغییر صندوق یا کارگزاری، و همچنین معاملات اوراق بهادار را انجام دهد.
کد اقتصادی با کد سهامداری چه تفاوتی دارد؟
کدهای اقتصادی که معمولاً ۱۲ رقمی هستند، از سوی سازمان امور مالیاتی به شرکتها و کسبوکارها اختصاص داده میشوند، در حالی که صدور کد بورسی بهراحتی برای هر کد ملی انجام میشود. کدهای اقتصادی اغلب توسط سازمانها، شرکتها و ادارهها دریافت میشوند تا امکان فعالیت در بازار برای آنها فراهم شود.
تفاوت اصلی بین کد بورسی و کد اقتصادی در این است که برای دریافت کد اقتصادی، ثبت شرکت الزامی است. بنابراین، افرادی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند، نیازی به دریافت کد اقتصادی ندارند و باید بهصورت رایگان کد بورسی دریافت کرده و سپس فعالیت خود را در بازار بورس آغاز کنند.
دیدگاهتان را بنویسید