روند بازار بورس در هفته سوم آبان ماه 1403 | پایان روزهای کوتاه صعودی در بورس!
روند بازار بورس در هفته سوم آبان ماه 1403 | پایان روزهای کوتاه صعودی در بورس!
بازار بورس، یکی از پرپتانسیل ترین بازارهای سرمایه گذاری از منظر ارزش است. لذا معرفی شرایط این بازار در چند سال گذشته تبدیل به اولین انتخاب مردم برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی شده است. از این رو تحلیل و پیش بینی بورس از اهمیت زیادی برای سرمایه گذاران این بازار برخوردار است. در ادامه تحلیلی از این بازار خواهیم داشت و به بررسی عوامل تاثیر گذار آن میپردازیم.
پیش بینی بورس آبان 1403
بازار بورس از اواسط فصل تابستان وارد یک روند صعودی ضعیف شده است. بورس به دلیل تنشهای موجود، خروج پولهای حقیقی را در کوتاه مدت تجربه کرده بود و برای ورود دوباره پول به بازار سهام نیازمند یک ثبات در روابط سیاسی است. با توجه به شکل گیری تیم اقتصادی در دولت جدید و از طرفی سیاست های خارجهی دولت که از جنس تعامل بیشتر است جذابیت در بورس را دو چندان کرده است. با توجه به وجود تنش های منطقه ای افزایش ریسکهای غیرسیستماتیک و همچنین سیاست های انقباضی دولت در سال گذشته باعث شد تا سیکل حرکتی بازار بورس دچار نوسانات اصلاحی شود.
نمودار زیر بررسی روند برآیند حقیقی ها در صندوق های طلا و درآمد ثابت را نشان میدهد که باعث جهت گیری جریان ذهنی معاملهگران شود.
نمودار بالا نشان میدهد برخلاف هفته گذشته سرمایه گذاران با توجه اخبار و شرایط موجود نسبت به بازار سهام عقب نشینی داشته اند. در صورتی که طی روزهای معاملاتی آینده بازار با خروج پول از سهام مواجه شود یک حرکت نزولی کوتاه مدت میتواند در بازار ایجاد شود.
نمودار پایین نیز مسیر حرکت سرمایه حقیقی را در صندوقهای درآمد ثابت نشان میدهد که بعد از ایجاد تنش مستقیم اسرائیل با ایران و نزدیک شدن به انتخابات آمریکا سرمایهگذارها ریسک گریز عمل میکنند. این نمودار نشان میدهد سرمایه به صندوقهای درآمد ثابت ورود میکند و این میتواند صرفا یک رفتار محتاطانه از طرف سرمایه گذاران نسبت به ریسک های غیر سیستماتیک باشد.( منابع گزارشات نرم افزار تحلیل متاویو ).
برآیند کلی دو نمودار فوق ازشروع یک حرکت نزولی در بورس خبر میدهد.
تحلیل تکنیکال شاخص کل بورس
در تحلیل های گذشته یک سناریوی اصولی را به عنوان محور تحلیل خود قرار دادیم و به صورت هفتگی این تحلیل را به روزرسانی میکنیم و در صورتی که بازار این تحلیل را نقض کند تحلیل جدید ارائه خواهد شد. از جمله مهمترین دلایلی که میتواند این تحلیل را نقض کند مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا به سود حزب دموکرات خواهد بود که میتواند از ریسکهای سیستماتیکی که به بازار تحمیل شده بکاهد.
با نگاه تحلیلی به نمودار شاخص کل بورس میتوان گفت: در صورتی که محدودهی حمایتی اولی که برای شاخص تعیین کردیم از دست برود احتمال تحقق این سناریو نیز بیشتر خواهد شد. اما در صورتی که این سناریو فعال شود، آخرین موج نزولی بازار تکمیل میشود و این موج میتواند تا اواسط آذر ماه نیز ادامه دار باشد.
تحلیل بنیادی در بورس
یکی از معیارهای فاندامنتال تحلیل بورس شاخص P/E است. بدین معنا که نسبت ارزش کل شرکت های بورسی را به سود حاصل از این شرکت مورد بررسی قرار میدهیم و این ضریب نسبی شاخص را میسازد که به معامله گران و سرمایهگذاران سیگنال خرید و یا فروش را صادر میکند. با توجه به روند تاریخی این شاخص هرگاه کمتر 6 باشد فرصتهای سرمایهگذاری در بازار ایجاد میشود. و هرگاه این عدد بالای 8 میرود زمان سیو سود فرا میرسد. باید توجه داشت که این شاخص تحت تاثیر ارزش بازار ها و سود حاصل از شرکت هاست بنابراین عوامل مختلف اقتصادی روی این شاخص تاثیرهای مستقیم و غیرمستقیم دارد.
نمودار فوق P/E بازار بورس را نشان میدهد بازار در یک شرایط تعادلی قرار دارد. با توجه به این شرایط میتوان نتیجه گرفت از منظر این شاخص بازار در حال نزدیک شدن به یک فرصت سرمایهگذاری جذاب بلندمدت است. در حال حاضر این عدد برای شاخص 6.13 بوده و بازار مستعد رشد است.
یکی دیگر از شاخصهای تحلیلی بازار بررسی ارزش دلاری شاخص کل است. با توجه به افزایش قیمت دلار نسبت به سال 1399 و حتی افزایش شاخص کل اما همچنان نمودار این شاخص در محدودهی قبل از رشد بورس در سال 1398 قرارداد که نشان از این است که ارزش دلاری بورس به شدت ضعیف بوده و پتانسیل دارد صعود خود را تجربه کند. در حال حاضر ارزش دلاری بورس معادل سال های 98-97 است که نشان از این دارد نرخ رشد دلار نسبت به ارزش بازار بورس ، طی سال های گذشته بالا بوده است.
(لازم به ذکر است که یکی از دلایل جاماندگی بورس نسبت به دلار مبادلهی بورس با دلار نیما و حواله به جای دلار آزاد است)
سرمایهگذاری در بورس در شرایط فعلی جذاب است؟
برای ورود به بورس هیچوقت دیر نیست چرا که تنوع سرمایهگذاری در بازار بورس بسیار بالاست، از کم ریسک ترین نوع سرمایه گذاری تا سرمایهگذاری های پرریسک. با توجه به شرایط فعلی در بازار سرمایه، ترکیبی از صندوقهای طلا و سهامی یا اهرمی میتواند ریسک متوسط با بازدهی مناسب ایجاد کند.
معرفی پرتفوی بورسی آبان ماه 1403
1- صندوق نهال (به دلیل افزایش قیمت زعفران)
2- صندوق دارا یکم (سنتیمنت مثبت در صنعت بانکی و p/nav جذاب )
3- صندوق اهرمی (توان – بیدار – موج)
4- صندوق آلتون یا گنج (صندوق با پشتوانه طلا با سهم 93% شمش طلا و دارای حباب ذاتی کم و جایگزین مناسب خرید فیزیکی طلا)
در صورت تمایل به سرمایه گذاری در بازار بورس و صندوق های سرمایه گذاری از طریق این لینک اقدام کنید.
پیش بینی بورس در سال 1403
با توجه به وجود سایه ریسکهای غیر سیستماتیک بر بازار سرمایه روند اصلاحی برای بازار دور از تصور نیست اما به مرور با کمرنگ شدن این ریسک ، بازار بورس با توجه به اینکه از لحاظ ارزش بیش از 60% بازار در شرایط ارزشمند قرار دارد بنابراین بورس همچنان جزو گزینههای سرمایهگذاری به حساب میآید. اما برای سرمایه گذاری در بورس شما نیاز به یک الگوی درست و آموزش و یادگیری منظم دارید. لازم به ذکر است با توجه به شکاف ایجاد شده بین دلار نیما و قیمت دلار آزاد و زمزمههای افزایش قیمت در دلار مرکز مبادله، پتانسیل رشد بازار بورس به دلیل شناسایی سود بیشتر دو چندان میشود. با توجه به تیم جدید اقتصادی در دولت جدید روند رو به رشد دلار مرکز مبادله ایجاد شده است و در حال حاضر اختلاف بین نرخ دلار آزاد و نرخ مرکز مبادله حدودا 40% شده و نسبت به گذشته این اختلاف کاهش پیدا کرده است.
انواع شاخصها در بورس
در تمامی بازارهای بورس جهانی، شاخصی تعریف میشود تا بتوان میزان افزایش و کاهش ارزش آن بازار را اندازهگیری کرد. در بازار بورس ایران نیز شاخصهای متعددی داریم که مهمترین آنها عبارتند از:
- شاخص کل
- شاخص هم وزن
- شاخص کل
مهمترین شاخصی که برای تحلیل و پیش بینی شاخص بورس استفاده میشود، شاخص کل بورس است. این شاخص میانگین تغییرات بازده سهام را در بازه زمانی مشخص نشان میدهد. به زبان سادهتر، این شاخص، مقدار میانگین افزایش یا کاهش قیمت را مشخص میکند و تعداد سهامهای منتشر شده شرکتها، نقش اصلی را در وزن محاسباتی شاخص کل دارد. برای مثال، تغییرات یک درصدی در شرکت ایران خودرو که دارای تعداد سهام بیشتری نسبت به شرکت پگاه گیلان است، تاثیر بیشتری در شاخص کل خواهد داشت. تحقیق و پیش بینیهایی که درباره بورس انجام میشود، عمدتاً بر روی شاخص کل است و این شاخص بیانگر وضعیت کلی بورس ایران است.
شاخص هم وزن
دومین شاخصی که از اهمیت زیادی در تحلیل و پیشبینی شاخص بورس دارد، شاخص هم وزن است. این شاخص، برای برطرف کردن ایرادات شاخص کل و بهبود آن ایجاد شده است. احتمالاً شما هم شاهد این بودهاید که در بازههایی از بازار، علی رغم اینکه بازده بسیاری از سهام رقمی منفی بوده است، تغییرات شاخص کل رقمی مثبت را نشان میداده است. این اتفاق ناشی از این است که تعداد بالای سهام شرکت مثبت، سبب شده تا شاخص کل مثبت باشد اما در حقیقت سهام کوچکتر بازده منفی داشتهاند.
شاخص هم وزن نیز مانند شاخص کل محاسبه میشود اما با این تفاوت که اثر تمامی شرکتها یکسان در نظر گرفته میشود تعداد سهام تاثیری در محاسبه شاخص نخواهد داشت.
روشهای پیش بینی شاخص بورس
برای تحلیل و پیش بینی شاخص بورس، روش و استراتژیهای مختلفی وجود دارد که اصلیترین آنها تحلیل تکنیکال شاخص بورس و تحلیل بنیادی سهام بورس است. در ادامه به بررسی این دو میپردازیم:
پیش بینی بورس بر اساس تحلیل تکنیکال
یکی از روشهای پیشبینی شاخص بورس، تحلیل تکنیکال است که در آن با استفاده از قواعد تکنیکالی، نمودار این شاخص تحلیل میشود و پیش بینی برای آینده آن انجام میشود. در این روش از تحلیل فقط عوامل قیمتی مثل قیمت، درصد تغییرات و حجم آن سهم بررسی میشود امشب و دادههای بنیادی تاثیری در این تحلیل ندارند.
اتفاقات مهم و اخبار سیاسی در تحلیل تکنیکال قابل پیشبینی نیستند و در این تحلیل، صرفاً بر اساس قیمت، روندهای نزولی و صعودی شناسایی میشوند.
مزایای تحلیل تکنیکال:
نسبت به سایر روشها، آسانتر و قابل دسترستر است.
با این روش میتوان روندهای صعودی و نزولی را تشخیص داد.
در تمامی سهام، قابل بررسی است.
معایب تحلیل تکنیکال:
اخبار و اتفاقات مهم، قابل پیش بینی نمیباشد.
تایم فریمهای مختلف، میتواند تحلیلهای متفاوتی از بازار داشته باشد.
امکان اختلاف در تحلیل افراد بالا است.
پیش بینی بورس بر اساس تحلیل بنیادی
روش دیگری که افراد فعال در بازار از آن استفاده میکنند، تحلیل و بررسی بنیادی قیمت سهام است. در این نوع از تحلیل، صورت مالی شرکتها، سود و ضرر شرکتها و نسبتهای p/e، p/s عوامل مهمی هستند که در تحلیل قیمت سهام و پیش بینی شاخص بورس استفاده میشود. پیگیری اخبار و تحلیل آنها، یکی از وظایف اصلی کسانی است که به دنبال تحلیل بنیادی سهام هستند.
صندوق بخریم یا سهم؟
جواب این سوال به شخصیت سرمایه گذاری هر فرد بستگی دارد و هر فرد با توجه به ویژگیهای شخصیتی خود باید تصمیم نهایی خود را بگیرد. عوامل زیر تاثیر مستقیمی بر روی تصمیم شما خواهد داشت که در بخش زیر آنها را بررسی میکنیم.
ریسک خرید و فروش
صندوق های سرمایه گذاری همواره کم ریسکتر از خرید مستقیم سهام است زیرا شما با خرید صندوق، سرمایه خود را در اختیار گروهی میگذارید که اولویت آنها حفاظت از سرمایه سرمایه گذاران است. اگر به دنبال خرید مستقیم سهام هستید، باید ریسک انتخاب سهام درست، زمان درست ورود و خروج را در نظر داشته باشید. سود و ضرر خرید مستقیم سهام بالاتر از خرید صندوق است اما از طرف دیگر، ریسک بیشتری را باید متحمل شوید.
نیاز به دانش و زمان
خرید مستقیم سهام نیازمند دانش و زمان، برای تحلیل است. دانش تکنیکال و مفاهیم بنیادی بازار سهام، نکاتی هستند که شما باید برای خرید مستقیم سهام بلد باشید. خرید و فروش بدون سواد معاملاتی، ممکن است سبب ضرر برای شما شود.
نقدشوندگی
یکی از ایراداتی که بر خرید مستقیم سهام وارد است، انتظار در صف فروش است. زمانی که بازار با فشار فروش همراه است، امکان فروش سهام به صورت مستقیم سختتر میشود و به اصطلاح سهم شما در صف فروش قفل میشود. صندوقهای سهامی این مشکل را حل کردهاند و دیگر نگرانی بابت انتظار در صف خرید و فروش نخواهید داشت.
عوامل تاثیر گذار بر روی شاخص بورس
در بازار بورس ایران عوامل مختلفی بر روی قیمت سهام تاثیر میگذارند که مهمترین آنها عوامل سیاسی و قیمت دلار است.در ادامه به توضیح بیشتر این دو مورد میپردازیم:
عوامل سیاسی تاثیرگذار بر پیش بینی بورس
از آنجایی که اقتصاد کشور ایران، همبستگی زیادی با اتفاقات و رویدادهای سیاسی دارد، بورس ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. اخبار جنگ، اخبار توافق و تحریمها تاثیر مستقیمی بر روی روند حرکت شاخص بورس دارند. از این رو برای پیش بینی و تحلیل شاخص بورس، باید اطلاعات دقیق و به روزی از اخبار سیاسی داشته باشید.
تاثیر دلار بر پیش بینی بورس
در سالهای گذشته، همواره قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر روی قیمت سهام داشته و با توجه به همبستگی صورت مالی شرکتهای صادراتی و وارداتی، هر تغییری در قیمت دلار اثر خود را در بازار بورس ایران نیز میگذارد.
اگر بخواهیم رابطه میان افزایش یا کاهش قیمت دلار بر روی افزایش و یا کاهش قیمت اجناس در بازار ایران را مورد بررسی قرار دهیم، نتیجه گیری کاملاً ساده است. اکثر صنایع تولیدی در داخل کشور برای تهیه مواد اولیه و هزینه های خود مجبور به پرداخت های دلاری هستند و همین امر باعث میشود تا نوسانات قیمت دلار باعث افزایش هزینه های آنها شود و همین افزایش هزینه را احتمالاً باید در قیمت اجناس آنها مشاهده کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید