ترکیب دارایی صندوق طلا

پرتفوی یا سبد سهام چیست؟
پیش از آنکه به بررسی سبد دارایی صندوقهای سرمایهگذاری طلا بپردازیم، نگاهی گذرا به مفهوم «پرتفوی» خواهیم داشت.
این روزها، مجموعهای از داراییهای مالی، مانند سهام، اوراق مشارکت، اوراق قرضه، املاک، مستغلات و وجوه نقد سپردههای بانکی، «پرتفوی» یا «سبد دارایی» نامیده میشود. سرمایهگذاران با ایجاد این سبد، ریسک سرمایهگذاری خود را مدیریت میکنند و به نوعی، از سود حاصل از چند سهم یا چندین بازار مالی بهرهمند میشوند. ایجاد سبد سرمایهگذاری، موجب میشود تا سرمایهگذار بتواند ریسک سرمایه خود را کنترل کند و در برابر نوسانات بازار، تابآوری بیشتری داشته باشد.
چهار ویژگی یک سبد دارایی متنوع:
- گزینش سهامهایی با نقدشوندگی مطلوب.
- انتخاب داراییها از بازارهای گوناگون.
- برگزیدن سهام از صنایع متفاوت.
- ایجاد توازن میان بازدهی و ترکیب سبد.
مشاهده پرتفوی صندوق سرمایه گذاری
با توجه به میزان آشنایی شما با بازار بورس و دانش مالیتان، میتوانید بهترین گزینه را برای سرمایهگذاری برگزینید. در بازار سرمایه، دو شیوه کلی برای سرمایهگذاری وجود دارد: مستقیم و غیرمستقیم.
در شیوه مستقیم، سرمایهگذار شخصاً توانایی تحلیل و شناسایی سهام ارزشمند را دارد و زمانبندی مناسب برای خرید و فروش را میداند. طبیعتاً این روش برای همگان مناسب نیست.
اما در شیوه غیرمستقیم، سرمایهگذار به دلیل نداشتن تخصص کافی برای انتخاب شرکتهای مناسب، کار را به دیگری میسپارد. صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان، دو نمونه از این روش هستند که سرمایهگذاران میتوانند از آنها بهرهمند شوند.
صندوقهای سرمایهگذاری از سال ۱۳۸۶ در بازار سرمایه ایران فعال شدهاند و به تدریج مورد استقبال بیشتری قرار گرفتهاند. یکی از چالشهای سرمایهگذاران، انتخاب بهترین صندوق است. که خود بحث مفصلی دارد. اما برای شناخت بهترین صندوق، میتوان به بررسی سبد سهام (پرتفوی) آن پرداخت. در این مقاله، به این موضوع میپردازیم. همچنین، بررسی پرتفوی صندوقهای طلا ، راه را برای ایجاد یک پرتفوی هوشمندانه با استفاده از این صندوقها هموار میسازد.
بررسی ترکیب دارای 5 صندوق طلا
- طلای عیار مفید (عیار)
- طلای لوتوس (طلا)
- صندوق طلا کهربا (کهربا)
- صندوق زرین آگاه (مثقال)
- صندوق سکه طلای کیان (گوهر)
- صندوق مبتنی بر طلای صبا (نفیس)
- صندوق زرفام آشنا (زرفام)
- صندوق طلای نهایت نگر (ناب)
1.طلای عیار مفید (عیار)
صندوق سرمایهگذاری طلای عیار مفید، همانطور که از نامش پیداست، بخش اعظم داراییهای خود را به طلا اختصاص داده است. بررسی صورت وضعیت این صندوق در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ نشان میدهد که این صندوق داراییهای خود را به شکلهای مختلفی از طلا نگهداری میکند.
بیشترین بخش داراییهای این صندوق (حدود ۸۱ درصد) به شمش طلا اختصاص دارد. پس از آن، به ترتیب گواهی سپرده تمام سکه بهار آزادی، قرارداد آتی تمام سکه طرح جدید، و تمام سکههای طرح جدید (رفاه و سامان) قرار دارند. این تنوع در سرمایهگذاری بر روی طلا، نشان میدهد که صندوق سعی دارد از فرصتهای مختلف بازار طلا به بهترین شکل استفاده کند و ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهد.
2.طلای لوتوس (طلا)
صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای لوتوس، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر روی طلا قرار داده است. بررسی پورتفوی این صندوق در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ نشان میدهد که تقریباً تمام داراییهای آن (98.51%) به سرمایهگذاری در گواهی سپرده کالایی سکه و شمش طلا اختصاص یافته است.
ترکیب داراییهای صندوق به این صورت است: بیشترین بخش (78.72%) مربوط به گواهی شمش طلا است. پس از آن، گواهی سپرده پیوسته تمام سکه بهار آزادی طرح جدید (10.46%) و تمام سکه طرح جدید 0411 آینده (9.33%) قرار دارند. این ترکیب نشان میدهد که صندوق، استراتژی متنوعسازی در سرمایهگذاری روی طلا را دنبال میکند و علاوه بر شمش، از اوراق مبتنی بر سکه نیز بهره میبرد.
3.صندوق طلا کهربا (کهربا)
بررسی صورت وضعیت پورتفوی صندوق در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۳۰ نشان میدهد که تمرکز اصلی این صندوق بر سرمایهگذاری در داراییهای مرتبط با طلا و نقره است.
به طور خلاصه، حدود ۸۰.۴۲ درصد از داراییهای صندوق به “گواهی شمش طلا” اختصاص دارد. گواهی سپرده تمام سکه بهار آزادی طرح جدید (۹.۰۷٪)، تمام سکه طرح جدید رفاه (۷.۵۷٪)، تمام سکه طرح جدید آینده (۲.۲۰٪) و تمام سکه طرح جدید سامان (۰.۳۱٪) در رتبههای بعدی قرار دارند. همچنین بخش کوچکی از دارایی های صندوق (۰.۲۷٪) به گواهی سپرده شمش نقره اختصاص داده شده است . این ترکیب دارایی نشان میدهد که صندوق به دنبال کسب بازدهی از طریق سرمایهگذاری در طلا و تا حدودی نقره است و ریسک سرمایهگذاری را در بین انواع مختلف داراییهای مرتبط با طلا پخش کرده است.
4.صندوق زرین آگاه (مثقال)
صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلای زرین آگاه، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر روی سرمایهگذاری در داراییهای مرتبط با طلا قرار داده است.
بررسی پورتفوی این صندوق نشان میدهد که تقریباً تمام داراییها (99.58%) به گواهیهای سپرده کالایی مرتبط با طلا اختصاص یافته است. این داراییها شامل: گواهی سپرده کالایی شمش طلا (با سهم 60.30%)، گواهی سپرده سکه طلا (با سهم 13.39%) و تمام سکههای طرح جدید (رفاه، آینده و سامان) میباشد. این ترکیب نشان میدهد که صندوق به دنبال کسب بازدهی از طریق سرمایهگذاری در طلا به اشکال مختلف (شمش و سکه) و در سررسیدهای گوناگون است.
5.صندوق سکه طلای کیان (گوهر)
صندوق سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیان، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر روی سرمایهگذاری در گواهیهای سپرده کالایی مرتبط با طلا قرار داده است. بررسی پرتفوی این صندوق در تاریخ 30 بهمن 1403 نشان میدهد که:
بخش عمده داراییهای صندوق (حدود 68.09%) به “گواهی شمش طلا” اختصاص دارد. پس از آن گواهي سپرده پيوسته تمام سكه بهار آزادي طرح جديد(16.24%) و تمام سکه طرح جدید 0312 رفاه (12.93%) و تمام سکه طرح جدید 0412 سامان(1.93%) قرار دارد.
در مجموع، میتوان گفت که صندوق کیان، با تخصیص نزدیک به 100٪ داراییهای خود به اوراق بهادار مبتنی بر طلا، یک گزینه سرمایهگذاری متمرکز بر طلا محسوب میشود و برای سرمایهگذارانی که به دنبال سرمایهگذاری در طلا هستند مناسب است .
6.صندوق مبتنی بر طلای صبا (نفیس)
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله مبتنی بر طلای صبا، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر روی داراییهای مرتبط با طلا قرار داده است. بررسی صورت وضعیت پورتفوی این صندوق در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ نشان میدهد که:
بخش اعظم داراییهای صندوق (حدود ۷۸.۶۰٪) به گواهی شمش طلا اختصاص دارد. پس از آن، گواهی سپرده تمام سکه بهار آزادی طرح جدید با ۱۳.۳۸٪، تمام سکه طرح جدید ۰۴۱۱ آینده با ۱.۱۱٪، تمام سکه طرح جدید ۰۴۱۲ سامان ۰.۶۰% و گواهی سپرده پیوسته تمام سکه بهار آزادی با ۶.۱۳% در رتبههای بعدی قرار دارند. در مجموع، میتوان گفت که تقریباً ۹۹.۸۲ درصد از داراییهای این صندوق به انواع مختلفی از داراییهای مبتنی بر طلا (شمش و سکه) اختصاص یافته است. این ترکیب نشان میدهد که هدف اصلی صندوق، کسب سود از نوسانات قیمت طلا است.
7.صندوق زرفام آشنا (زرفام)
صندوق قابل معامله زرفام آشنا، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر سرمایهگذاری در داراییهای مرتبط با طلا قرار داده است. بررسی پورتفوی این صندوق در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ نشان میدهد که:
بیش از ۹۰ درصد از داراییهای صندوق، به گواهی سپرده کالایی (اوراق بهادار مبتنی بر طلا) اختصاص دارد. در این میان، “گواهی شمش طلا” با نماد CD1G0B0001 بیشترین سهم (حدود ۵۱.۴۵٪) و گواهی سپرده سکه بهار آزادی طرح جدید (CD1GOC0001) حدود ۳۳.۸۹٪ از داراییها را تشکیل میدهند. همچنین بخش کوچکتری از سرمایهگذاریها به تمام سکه طرح جدید رفاه و آینده اختصاص یافته است. میتوان گفت که این صندوق، با تمرکز تقریباً کامل بر روی طلا، به دنبال کسب بازدهی از نوسانات قیمت این فلز گرانبها در بازار است.
8.صندوق طلای نهایت نگر (ناب)
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله سکه طلای نهایتنگر، همانطور که از نامش پیداست، تمرکز اصلی خود را بر روی سرمایهگذاری در سکه طلا و ابزارهای مشتقه مبتنی بر آن قرار داده است.
بررسی ترکیب داراییهای این صندوق در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ نشان میدهد که:
-
بیشترین بخش داراییهای صندوق (۸۶٪) به گواهی سپرده شمش طلا اختصاص دارد.
-
سایر داراییها شامل: تمام سکه طرح جدید (آینده و سامان) و گواهی سپرده تمام سکه بهار آزادی طرح جدید است.
-
مجموع این داراییها، ۹۸.۷۹٪ از کل داراییهای صندوق را تشکیل میدهد که نشاندهنده تمرکز بسیار بالای این صندوق بر روی طلا و سرمایهگذاری تقریبا کامل در این حوزه است.

آموزش بررسی ترکیب دارایی صندوق طلا
همانگونه که پیشتر اشاره شد، بررسی پرتفوی صندوق، از کلیدیترین روشها برای یافتن گزینههای مناسب سرمایهگذاری است. برای دسترسی به سبد سهام صندوقها، گامهای زیر را دنبال میکنیم:
1. مراجعه به سایت کدال:
کدال، سامانهای حیاتی برای فعالان بازار سرمایه به شمار میرود. این وبسایت، اطلاعات بنیادین تمامی شرکتهای بورسی را به صورت دورهای (ماهانه، فصلی و سالانه) منتشر میکند و ابزاری کلیدی در دست تحلیلگران بنیادی است. برای دسترسی به این سامانه، [اینجا کلیک کنید].
2. جستجوی صندوق سرمایه گذاری
پس از ورود به وبسایت کدال، نوبت به یافتن صندوق سرمایهگذاری دلخواه میرسد. برای نمونه، اگر مایل به مشاهده اطلاعات صندوق سرمایهگذاری ناب هستید، کافی است نماد «ناب» را در بخش جستجوی سایت وارد و در فیلد اطلاعیه ها گزینه صورت وضعیت پرتفوی صندوق را انخاب و دکمه جستجو را فشار دهید.همانند تصویر زیر
دیدگاهتان را بنویسید